Adını sıkçça duyduğumuz GAPS DİYETİ nedir?Hangi hastalıklarda kullanılır?
- Öykü Maral Dağtekin
- 1 Şub 2019
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 5 Şub 2019
GAPS Bağırsak ve Psikoloji Sendromu anlamına gelir ve bu sözcüklerin baş harflerinden oluşur. Bu terimin ve GAPS diyetinin yaratıcısı Dr. Natasha Campbell-McBride’dır.(Bir sonra ki blog yazımda Dr.Natasha'nın ve otistik oğlunun hikayesinden bahsedeceğim)
Dr. Campbell-McBride’ ın teorisi, beyninizi olumsuz etkileyen birçok sağlık sorununun, bağırsakta oluşan sızıntılar nedeniyle olduğudur.
GAPS teorisi, yiyeceklerden ve çevrenizden aldığınız kimyasalların ve bakterilerin normal şartlarda kana karışmaması gerekirken, bağırsakta oluşan sızıntı sebebiyle kana karıştığını iddia eder.
Bu yabancı maddeler kanınıza girdiğinde, beyninizin işlevini ve gelişimini etkileyerek otizm gibi rahatsızlıklara neden olabileceğini de öne sürer.
GAPS diyeti, bağırsakları iyileştirmek, toksinlerin kana karışmasını önlemek ve vücuttaki toksisiteyi azaltmak için tasarlanmıştır.Gaps diyetinin uygulanması ile ikinci beyin olarak ta adlandırılan bağırsaklarda ki bu iyileşme devamında otizm,şizofreni gibi hastalıkların belirtilerinin gerilemesini ve iyileşme sağlanmasını sağlar.
Modern tıp doktorları tarafından ‘’Artık bu hastalık iyileşmeyecek ve ömrünüzün sonuna kadar ilaç kullanmanız gerekecek’’ denilen bazı hastaların gaps diyetini uygulaması sonucunda iyileşme yoluna girmesi,aynı hastalıktan muzdarip bir çok insana umut kapısı oldu.Bu nedenledir ki gaps diyeti bir çok insanın ilgi odağı haline geldi.İyileşmeyeceği düşünülen ancak Gaps Diyeti ile iyileştirildiği gözlenmiş olan bazı hastalıklar nelerdir ? Bakalım.
Anksiyete, otizm, şizofreni, epilepsi, depresyon, bipolar ve obsesif-kompulsif bozukluk, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi rahatsızlıkların varlığında GAPS tedavisine başvurulmaktadır.Ayrıca akne, alerji, anemi, demir eksikliği, bellek problemleri, çölyak, glüten intoleransına bağlı bozukluklar, diyabet, egzama, eklem ağrıları, MS, migren, Parkinson, romatoid artrit, sedef ile sistit durumunda ise bu beslenme protokolü sayesinde şikayetler en aza indirilmekte hatta ilaca bağımlılık ortadan kalkabilmektedir.
Eğer yukarıda belirtilen hastalıklara sahipseniz ve gaps diyetini uygulamak istiyorsanız bu alanda uzman birinin rehberliği ile uygulamalısınız.İyileşme süresi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.Ancak otizm,şizofreni gibi hastalıklarda iyileşmenin sağlanmasının oldukça uzun ve zorlu bir süreç olduğu da bilinmelidir. Hastalar ve hasta yakınları bu zorlu süreçte yılmamalı ve sonuca odaklı olmalıdır.Çünkü her zorlu günün sonunda mutlaka güneş doğcaktır.
Comments